Hlúpy článok

24.02.2012 00:37

Hlúpy článok

od debjunk

preklad kapi



Severus Snape zazeral na časopis Čarodejnica. Skonfiškoval tento prihlúply časopis od rozchichotanej prváčky, ktorá od neho nedokázala odtrhnúť zrak ani počas hodiny. Hodil ho štítivo na stôl a celkom naň zabudol.....až doteraz. Zamračil sa na čarodejnicu, ktorá mu z obalu posielala vzdušné bozky. Hlavná titulka na obale hlásila: Získajte lásku svojho života pomocou jednoduchej kresby!. Znechutene pokrútil hlavou.

Tieto články sú len kopou nezmyslov, pomyslel si, ale predsa patričnú stranu nalistoval.

„No fuj, celá strana je pokrytá srdiečkami!“ Otriasol sa odporom, keď srdiečka pomaly vystúpili k hornému okraju a praskli ako mydlové bubliny. Očami prebehol článok.

„Somarina,“ zamumlal si pre seba a odvrátil zrak. „Úplný nezmysel!“

Jeho pohľad sa však po chvíli opäť stočil k článku. Zachmúril sa, ale prečítal si ho ešte raz a pozornejšie. „Nemysliteľné....“

Prstami bubnoval po dubovom stole. Pohľadom kĺzal medzi článkom a zvitkom pergamenu na okraji stola.

„Čo mi to spraví, ak sa o to pokúsim?“ povedal si rozhodne. „Aspoň dokážem, že v tej sprostosti nie je ani zrnko pravdy.“

––––––––––––

Bola takmer polnoc, deň pred Valentínom. Rozhodnutý dokázať, že článok je výplod nezmyslov, bol patrične pripravený. Dementný časopis chvastúnsky hlásal, že objavil kúzlo pravej lásky. Podľa nich ak ste nakreslili obrázok svojej tajnej lásky a pobozkali ho presne na polnoc, vaša spriaznená duša zaklope na vaše dvere presne o polnoci na Valentína.

Uškrnul sa. „Tak želám veľa šťastia!“

Prezrel si obrázok, ktorý nakreslil. Ešte vzal do ruky farbičku a zafarbil oči na zeleno.

„Tak. Teraz je to perfektné.“

Malá postavička na papieri sa len sťažka na niekoho podobala, ale Severus vedel kto to je.

„Lily...“ pobozkal pergamen presne keď hodiny odbili polnoc.

––––––

Severus sa samoľúbo vŕtal vo svojej večeri. Podrobne si zaznamenal všetko, čo včera spravil a dnes sa nevedel dočkať polnoci, len aby dokázal, že časopis Čarodejnica je jedno veľké klamstvo. Pozrel sa na opačný koniec stola a zbadal, že Hermiona Grangerová ho túžbe sleduje. A hoci vo svojom vnútri cítil mierne vzrušenie, navonok sa len zamračil. Vstal od stola a zamieril do podzemia a do svojho bytu.  


Vošiel do bytu a zalapal po dychu. Podišiel dopredu a zastal pred podivným prízrakom. Pošúchal si oči a niekoľko krát zamrkal, ale stále pred ním stála Lily Evansová.

„Merlin, to nie je možné.“

Lily sa usmiala. „Nie som tu preto, čo si myslíš Severus. Chcel si privolať svoju spriaznenú dušu.“ Rukou ukázala na seba. „A to ja nie som.“

Severus sa zamračil. „Samozrejme, že si!“

Pokrútila hlavou. „Ty vieš ku komu patrím. Som spriaznená duša pre Jamesa.“

Severus sa zvrtol a prešiel ku krbu. „A to si sem prišla, len aby si mi to vmietla do tváre?“ zavrčal.

Prízrak Lily sa pomaly obrátil a presunul sa k nemu. Pokúsila sa položiť mu ruku na plece, ale jej ruka prešla skrz jeho telo. Napriek tomu sa pri jej dotyku obrátil.

„Aj ty máš svoju spriaznenú dušu....“ zašepkala.

„Nikto nemôže...“

Položila mu prst na pery a on zmĺkol.

„Severus, priateľ môj už si dospelý muž. Je načase, aby si sa vzdal detských fantázii a konečne si všimol čo si mal pod nosom tak dlhý čas.“

„Lily o čom to rozprávaš?“

Lily sa mu začalo rozplývať pred očami.

„Nie! Nechoď! Nebola si tu so mnou ani päť minút!“ Natiahol k nej ruku, ale zovrel len prázdny vzduch.

„Potrebujem ísť Severus. Ona tu bude čoskoro. Nepokaz to.“

„Lily!“ vykríkol Severus, keď prízrak definitívne zmizol. Ruku mu klesla a on len tupo hľadel na miesto, na ktorom ešte pred chvíľou stála. Ale očakávaná bolesť neprišla. Necítil žiadnu intenzívnu stratu. Len pokoj a mier.

Nemal čas o tom uvažovať, pretože sa ozvalo klopanie na dvere. Zvrtol sa a obozretne sa díval na dvere. Načiahol sa a stlačil kľučku, vnútro stiahnuté obavami. Kto bude na druhej strane?

Pomaly otvoril dvere. Oči mu takmer vypadli z jamôk, keď za dverami našiel stáť Filiusa Kratiknota.

„Ahoj Severus,“ prehovoril Filius. „Ehm, bolo mi povedané, aby som ti dal toto.“ Vytiahol ruku z vrecka habitu a podával Severusovi obálku. Severus sa zamračil, no obálku si od Kratiknota vzal.  

„Nuž ja už pôjdem...“dodal Kratiknot s prešibaným úsmevom. Žmurkol na Severusa a odišiel. Severus ho sledoval s pootvorenými ústami. Zazrel na obálku a vošiel do bytu, zavrúc za sebou dvere.

Nebol si istý či by mal list otvoriť alebo ho radšej hodiť do ohňa. Jediné čo mu bránilo vo vykonaní druhej alternatívy, bola skutočnosť, že Kratiknotovi „bolo povedané“, aby to doručil. Takže to nemohlo byť od neho.... Hádam?

Vytiahol list a rýchlo sa zadíval na podpis. Vydýchol úľavou, keď videl, že je od Hermiony Grangerovej a nie od Filiusa Kratiknota. Očami sa vrátil na začiatok listu a začal čítať.

Drahý Severus,

viem, že Valentín nie je práve tvoj najobľúbenejší sviatok, ale dúfam, že to dokážem zmeniť.

Musím sa ti k niečomu priznať, si pre mňa neodolateľný. Nie som si istá, či máš o mňa záujem, ale ak áno....

Budem čakať pred tvojimi dverami nasledujúcu pol hodinu. Ak by si so mnou chcel chodiť, otvor prosím ťa dvere a pusť ma dnu. Ak nemáš záujem, prosto neotvor dvere. A ja to nikdy nespomeniem.

Nech už si vyberieš čokoľvek, dúfam, že budeš mať príjemný večer, teraz keď vieš, že niekomu na tebe záleží.

Tvoja,

Hermiona

Severus si prečítal list trikrát a potom sa pozrel na dvere. Lilyine slová mu rezonovali v hlave. Spriaznená duša.... Nepokaz to.... Teraz keď o tom tak premýšľal, Hermiona Grangerová bola pre neho ako stvorená. Jemne potriasol hlavou, aby si ju prečistil a vykročil ku dverám. Prudko ich otvoril a našiel ju stáť na prahu a pohľadom vystrašeného mačiatka.

„Chceš...so mnou....chodiť?“ spýtal sa „výrečne“.

Nemo prikývla.

Odstúpil a roztvoril dvere. Vzal ju za ruku a voviedol ju dovnútra. Celý čas jej venoval intenzívny pohľad.

„Myslíš si, že to môže fungovať?“ opýtala sa Hermiona, keď si ju pritiahol do náručia.

„Je len jeden spôsob ako to zistiť,“ odvetil než ju pobozkal. Odtiahol sa od nej a zahľadel sa jej do očí. Konečne sa cítil doma. Poďakoval nebesám a všetkým svätým, že skonfiškoval ten dementný časopis a otvoril svoj život novému vzťahu.

„Áno myslím, že to bude fungovať veľmi dobre.“

KONIEC

© Všetky práva vyhradené J.K. Rowling

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode